woensdag 17 juni 2009

Duuuur Vuurwerk met Muziek

klik op deze link om de hele lancering en weer terug-afdaling van één van de SRB's*) te zien door de neuscamera van dit apparaat:

http://wm.nasa-global.speedera.net/wm.nasa-global/ccvideos/jsc/080105/114_SRB_LTwmv_56.asf

Je weet niet wat je ziet, af en toe wel, maar meestal is het raadselachtig en mooi. Er is geluid bij, weliswaar wat vervormd, maar toch kun je heel goed horen als de raket eenmaal terug aan het vallen is naar de Aarde hoe deze leeggebrandde holle buis begint te resonoren, zingen, fluiten en gieren als de lucht weer dikker begint te worden. Dat het gevaarte ook nog draait, buitelt en tuimelt maakt het tot een waar muzikaal instrument, misschien wel de grootste Kena **) ooit gemaakt. Hoewel, een kena is aan beide zijden open, deze maar aan een kant; dat maakt er meer een orgelpijp van. De Amerikanen lanceren dus orgels met twee pijpen.

Toch weet ik niet of het inderdaad wel verstandig zou zijn ooit nog met deze antieke vliegende baksteen de ruimte in te gaan. Als je de video's bekijkt zie je dat er van alles lostrilt en uit-steekt (gap-fillers die moeten worden weg gehaald van de bodem, stuk isolatie-deken dat onder een raam naar buiten puilt, en wie weet wat allemaal nog meer), kweenie... Op een foto zag ik hoe ze een hack-saw hadden aangepast aldaar, om evt die gap-fillers af te zagen. Dat was dus iets van het een aan het ander en een stukje gevouwen karton id, bij elkaar gehouden door... GAFFER-TAPE ! ***)

Ze hebben dat spul dus aan boord (natuurlijk, zou jij de ruimte in gaan zonder minstens twee rollen ?), maar dat doet mij afvragen wat dat spul allemaal nog meer bij elkaar houdt na al die jaren...

kijk verder voor meer video's uit de ruimte op:

http://www.nasa.gov/returntoflight/multimedia/RTF_videos_search_agent_archive_1.html

*) Solid Rocket Booster: de 'potloden' aan weerszijden v.d. grote tank die aan de shuttle vast zit

**) Kena: Zuid-Amerikaanse fluit die van bovenaf over de open kant van de buis wordt aan-geblazen.

***) Gaffer-tape: universeel textielplakband gebruikt om van alles semi-permanent vast te plakken. Erg sterk, laat geen lijm achter; kan dus ook weer makkelijk los.

Dit filmpje (zie onder) is mijn vuurwerk voor het nieuwe jaar, tis een opeenvolging van video's vanuit de diverse camera's die op de shuttle's booster-raketten zitten. Je ziet ze prachtig na-vonken, en soms zie je de shuttle in de verte doorvliegen als een fel blauw licht. Heel erg mooi: dit.Het geluid bij sommige stukken van de volgende video is heel apart: vooral het neerkomen (in het donker !) in de oceaan is bijzonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten