maandag 29 juni 2009

Laboratorium in Geluid


Analog Box is een (gratis) Virtuele Analoge Synthesizer met heel veel extra logica functies. Bijzonder lastig te bedienen (vind ik zelf tenminste, ik ben er nog niet helemaal uit; eigenlijk moet ik nog zien dat ik er zelf geluid uit krijg). Uiteraard voer voor experimenterende muzikale zielen. Gelukkig zijn er uitgebreidde tutorials op de website, maar er is meer, ook voor niet muzikaal begaafden, of gewoon gezond luie mensen valt er lekker en simpel te spelen:

Er zijn een heleboel voorbeeldschakelingen op de website, waaronder, naast een heleboel Synthesizers (die je dus met je MIDI-keyboard en/of sequencer kunt bespelen) een heleboel zgn jambots (jammende Robots), die geheel zelfstandig muziek maken. En als je een midi-keyboard hebt kun sommige ervan nog (bij-) sturen ook. Die jambots werken echt heel simpel. Installeer eerst het programma, en als je dan op klik hierop als je het programma hebt geïnstalleerd voor een mooi voorbeeld: -->> een jambot op de website klikt wordt die automatisch in het programma geladen en begint te spelen. Supersimpel en heeeel erg gaaf; iedereen kan het.

Als je durft kun je er aan gaan klooien, er staat wat uitleg bij de verschillende onderdelen van iedere schakeling, due je hebt wat aanknopingen, en je kunt zo een hoop leren over het programma, en natuurlijk over geluids-synthese in het algemeen. Wie weet wat je er van maakt; als het wat is kun je het opslaan en altijd weer opnieuw terug laden; als het echt de moeite waard is kun je het ook naar de website uploaden..

Je kunt natuurlijk ook zelf proberen een jambot of synthesizer te scheppen met dit programma. Maar al heb ik veel verstand van 'echte' synthesizers (van die apparaten in de werkelijke, stoffelijke wereld met knoppen en draadjes en toetsen), is het me nog niet echt gelukt.
Om het helemaal af te maken, is het ook mogelijk VSTi plugins (industriestandaard voor computer-muziek-instrumenten, waarin alles met alles samen kan werken) op te nemen in je scheppingen, dus ALLES is mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten