dinsdag 16 juni 2009

Duik in de foto's !

Nieuwe Inleiding: Toen ik dit schreef, was Photosynth net nieuw, tis nu een jaartje later, en de links die ik in dit artikel had verwerkt bleken ondertussen dood. Ik heb ze aangepast, zodat 'Photosynth' nu leidt naar de beginpagina van Microsoft, voor het programma enzo, en diverse verzamelingen. De link Space-Staion, Mars Rover, en meer was oorspronkelijk naar een collectie van de 'Vehicle Assembly Building, die ik nog niet heb teruggevonden. Dus dan maar dat; ook een mooie synth van Shuttle Endeavour aldaar.

Ik denk dat er eigenlijk maar één website is; Namelijk die van NASA. Je kunt daar dagen rondzwerven en nooit twee keer hetzelfde zien: ongelooflijk zoveel als die lui online hebben staan. Alle foto's (alle ! ook de mislukte) van de apollo-missies, details van elke missie ooit, artikelen over wat ze nu weer aan het doen zijn of ontdekt hebben met willekeurig welk ruimteschip (of in wilekeurig welk lab) en ga maar door, en nog een tijdje door, en dan nog een paar dagen verder.

Ze hebben weer's wat nieuws: Photosynth. Is een beta-versie van iets nieuws van Microsoft dat je nu al mag gebruiken. Tis een viewer voor grote verzamelingen waanzinnig scherpe foto's, genomen vanuit alle richtingen. En om het uit te proberen hebben ze zo'n verzameling gemaakt van Space-Shuttle Endeavour op de lanceer-basis.

Alsof je er zelf bent: eindeloos inzoomen, klik links en je gaat van links kijken, klik op een detail en je kunt nog dichterbij enz enz. Tis niet echt drie-D, maar komt wel aardig in de buurt. Lijkt meer op rondlopen, maar dan wel heel snel.

Photosynth

Als je deze link volgt kom je op de begin-pagina, van daaruit wordt automatisch de viewer geinstalleerd op je Plezier-Machine (duurt een minuutje met breedband) en dan kun je gaan gluren op Cape Kennedy ! Er is ook nog meer van de Kaap: Space-Station, Mars Rover, en meer

Er zijn meer collecties: Trafalgar Square, Ely Cathedral, The Blackpool Tower Ballroom en meer. Deze zijn overigens door de BBC gemaakt, die ook een vinger in de pap blijkt te hebben. Deze kun je hier vinden: http://labs.live.com/photosynth/(En nu nog veel meer natuurlijk)

Die laatste zijn natuurlijk heel leuk, maar ik hoop vooral dat NASA ook doorgaat met knutselen, want een ticket zal nog wel even duren, bovendien kun je daar in persoon natuurlijk nooit zo dichtbij komen als op deze manier...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten