zaterdag 27 november 2010

Hannie's Voorwerp

Hannie's 'forewurrp'
   Wel eens van Zooniverse gehoord ?  Wilde ik al een hele tijd een stukje over schrijven alhier, maar via een omweg kom ik er nu alsnog op.
  Wel eens van Hannie's Voorwerp gehoord ?  Ik wel, in diverse podcasts.  Een wonderlijk vlekje licht ergens aan de hemel dat de aandacht trok van een Nederlandsche Dame.  Ik dacht altijd dat het handelde over een waarnemoing ergens in de jaren vijftig, en dat Hannie een astronome is van middelbare leeftijd die haar bekendheid deels te danken heeft aan de ontdekking van - en onderzoek naar het 'Voorwerp'.
  Mispoes !  Hannie, een Heerlensche schooljuf in de twintig, ontdekte het Voorwerp in 2008, op Galaxy-Zoo.  Galaxy Zoo is een website van een zgn Crowd-sourcing project (één van de allereersten !), waar iedereen enkele tienduizenden sterrenstelsels mag classificeren.  Ze vroeg zich af wat het was, realiseerde dat het iets ongewoons was, en vulde dat dus in.
   Ze was bij Galaxy-Zoo terecht gekomen via de website van Brian May, de fabuleuze gitarist van Queen, en ondertussen afgestudeerd astronoom.
  En nu reist ze, tussen het lesgeven en een nieuwe studie door, de hele wereld rond om over het 'Voorwerp' en Galaxy-Zoo te vertellen, als een soort ambassadrice voor het project.

  Het is zo'n mooi verhaal, je zou er een film, of beter nog, een stripboek van kunnen maken...
  Hebben ze gedaan !  Je kunt het kopen via internet, maar je kunt het ook online lezen.  Inspiratie, inspiratie, empowering inspiratie volop... en hele mooie plaatjes...  En een absolute must-read voor ieder Meisje onder de twintig met enig nieuwsgierige belangstelling...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten