vrijdag 5 februari 2010

Uitgestelde Radio

Eerder schreef ik al eens over AstronomyCast, de podcast van de astronome met de fluwelen stem, Dr Pamela Gay, en Fraser Cain. Niemand kan de geheimen van de Cosmos zo levendig, snapbaar en gewoon lief-leuk uitleggen als Zij.
  Ondertussen heb ik nog een flink aantal meer podcasts getest en goed bevonden.  Dit zijn ze:

Slacker Astronomy
  Lichtzinnig programma over astronomie, veel humor en losse babbels.  Zeker vol deugdelijke wetenschap, niet echt helemaal voor beginners, maar zeker ook niet voor alleen voor afgestudeerde physici.  Verschijnt enigszins onregelmatig, zeg twee keer per maand.


Planetary Radio 

   Typisch Amerikaanse radio.  Van The Planetary Society, ooit opgericht door Carl Sagan, nu voorgezeten door Neil deGrasse Tyson.  Tamelijk luchtig, vooral veel nieuws over ruimtevaart.  Met een wekelijkse column van Bill Nye, the Planetary Guy / Science Guy, afhankelijk van het onderwerp.

The Jodcast
  Tweemaandelijks, van de Universiteit van Manchester, Jodrell Bank Observatory, gemaakt door een aantal studenten.  Zeer wetenschappelijk, vaak wat aan de droge kant, maar bij tijd en wijle duivels interessant.  Steeds vooraf gegaan door een lollige sketch met veel tongen in de wang.  Werkelijk 'on the cutting edge of modern astrophysical research'

Skeptoid
  Een frisse, doorwrochte kijk op onfrisse zaken uit de hoge hoed van samenzwerings-theorieën, veronderstelde wonderen, alternatieve genzingen en energiebronnen en raadselachtige geheime experimenten.  Zie verder het artikel waar de titel direct hierboven naartoe brengt.
  In dit verband is ook de educatieve film "Here Be Dragons" zeer aan te raden; een introductie tot kritisch denken en basis-logica.

This week in Science
   Vol van 'Scienc'ee goodness', luchtig en vol humor, magazine over het wetenschaps-nieuws van deze week.  Gepresenteerd door Dr. Kiki (Kirsten Sanford), de bijzonder beminnelijke neurophysiologist met de eekhoorn-stem.  Je gaat van haar stem houden, door de levendigheid, de vele zonderlinge stembuigingen, en vooral de intelligente persoonlijkheid en al het interessants dat ze opgewonden en geestdriftig te melden heeft.  Opgestookt door sidekick Justin, die ook een wonderlijk gevoel voor humor met lenige stem vertolkt.  Hele grote aanrader !

Dr Kiki's Science Hour
  Dr. Kiki twee keer per maand in een wat serieuzere bui, interviews met interessante wetenschappers en wat dieper ingaand op een onderwerp.
  Enne, als je over ook maar enkele Geek-neuronen beschikt, zul je haar Tongue-in-Cheeck Bio erg leuk vinden, het beschrijft hssr carriere door de eeuwen heen: Kirsten Bio
En niet te vergeten haar blog, ook niet te versmaden: http://www.kirstensanford.com/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten