vrijdag 26 juni 2009

Galileoscope

Ik heb een telescoop besteld. Een echte. Voor 30,95 eu, inc. verzendkosten. Hoe kan dat voor dat geld, een bruikbare kwalitatief verantwoordde telescoop ? In het kader van IYA (International Year of Astronomy) besloot een aantal astronomen dat er een zo goedkoop mogelijke telescoop moest worden uitgezocht voor mensen die zo'n ding normaal gesproken helemaal niet kunnen betalen.

Aangezien die niet te vinden was, besloten ze er zelf een te ontwikkelen. Het resultaat is de Galileoscope geworden. Het doel was een instrument te maken dat ongeveer vergelijkbaar is met Galileo's gereedschap (eigenlijk is'ie van heel wat hogere kwaliteit dan wat Galileo had, we zijn immers wat verder dan in de 1600's), en waar dus zijn ontdekkingen mee te herhalen zijn.
Zoals de ringen van Saturnus, de manen van Jupiter, schijngestalten van Venus, kraters en bergen op de Maan, en de dichtst bijzijnde lichtsterke nevels en sterrenhopen. Dat lukt alleen goed als het ding optisch deugt, als het geen of weinig last heeft van zgn chromatische abberatie: Het verschijnsel waar zo'n beetje alle 'speelgoed'-telescopen ernstig aan lijden, dat het blauwe licht in beeld anders wordt afgebogen dan het rode, waardoor het beeld onscherp en min of meer dubbel wordt.

Zo'n ding heet een achromatische refractor. En zo'n apparaat met ook nog eens een vergroting van 25 en 50 maal (+ 17 maal wijd veld) is normaal gesproken onmogelijk te krijgen onder de 100-200 euro. Maar wel dus dit jaar. Je moet hem zelf in elkaar zetten (leerzaam !), hetgeen heel simpel is, en hij past op een standaard foto-statief. Als richt-middel zit er een vizier zoals op een geweer op. Slim allemaal, nietwaar ? Verder is'ie van stevige kunststof, maar de hoofdlens (50 mm) is van optisch glas, zoals het hoort.

Oh ja, en er passen standaard maat oculairs op, zodat'ie ook nog uit te breiden is tot zo'n 100 maal vergroting. Cooool he ? In Nederland is'ie te bestellen bij Stichting De Koepel, voorintekening 23,95 + 7 eu verzendkosten. (in America kost'ie zelfs maar $15,- ex verzending, je kunt er ook twee in één keer bestellen, dan wordt de ander anoniem aan een arme school gedoneert). Je moet er snel bij zijn, want de kans is groot dat'ie niet in productie blijft, of anders een stuk duurder wordt in de toekomst.
PS 28-6: AstronomyCast heeft in de nieuwste question-show aandacht aan de GS besteedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten