dinsdag 30 juni 2009
maandag 29 juni 2009
Goede raad in tijden van stress
Ik lul teveel. Klik erop en kijk, of beter, klik erop en meteen daarna op vol beeld en kijk (vol beeld is het rechthoekje met het rechthoekje erin rechtsonder de film, geldt voor alle filmpjes trouwens)
Rrrright in ther Feuhrers Face !
En nou we toch bezig zijn, mag deze natuurlijk al helemaaaal niet ontbreken:
Laboratorium in Geluid
Analog Box is een (gratis) Virtuele Analoge Synthesizer met heel veel extra logica functies. Bijzonder lastig te bedienen (vind ik zelf tenminste, ik ben er nog niet helemaal uit; eigenlijk moet ik nog zien dat ik er zelf geluid uit krijg). Uiteraard voer voor experimenterende muzikale zielen. Gelukkig zijn er uitgebreidde tutorials op de website, maar er is meer, ook voor niet muzikaal begaafden, of gewoon gezond luie mensen valt er lekker en simpel te spelen:
Er zijn een heleboel voorbeeldschakelingen op de website, waaronder, naast een heleboel Synthesizers (die je dus met je MIDI-keyboard en/of sequencer kunt bespelen) een heleboel zgn jambots (jammende Robots), die geheel zelfstandig muziek maken. En als je een midi-keyboard hebt kun sommige ervan nog (bij-) sturen ook. Die jambots werken echt heel simpel. Installeer eerst het programma, en als je dan op klik hierop als je het programma hebt geïnstalleerd voor een mooi voorbeeld: -->> een jambot op de website klikt wordt die automatisch in het programma geladen en begint te spelen. Supersimpel en heeeel erg gaaf; iedereen kan het.
Als je durft kun je er aan gaan klooien, er staat wat uitleg bij de verschillende onderdelen van iedere schakeling, due je hebt wat aanknopingen, en je kunt zo een hoop leren over het programma, en natuurlijk over geluids-synthese in het algemeen. Wie weet wat je er van maakt; als het wat is kun je het opslaan en altijd weer opnieuw terug laden; als het echt de moeite waard is kun je het ook naar de website uploaden..
Je kunt natuurlijk ook zelf proberen een jambot of synthesizer te scheppen met dit programma. Maar al heb ik veel verstand van 'echte' synthesizers (van die apparaten in de werkelijke, stoffelijke wereld met knoppen en draadjes en toetsen), is het me nog niet echt gelukt.
Om het helemaal af te maken, is het ook mogelijk VSTi plugins (industriestandaard voor computer-muziek-instrumenten, waarin alles met alles samen kan werken) op te nemen in je scheppingen, dus ALLES is mogelijk.
zondag 28 juni 2009
Belichting is alles...
Je ziet de E-ring, die normaal gesproken vrijwel onzichtbaar is, en het bewijs dat Enceladus, de ijsmaan, de ring creert door een wolk van damp uit ijsvulkanen achter zich te laten in haar baan. Enceladus is het (op deze verkleinde versie) miniscule zwarte stipje bovenaan de lichte vlek in het midden van de ring.
Klik op het plaatje voor het origineel, daar zie je het pas echt goed. Het stipje uiterst links is nog een maantje, en aan de schijngestalte daarvan kun je zien waar de zon staat om dit fabuleuze stuk fotografie mogelijk te maken...
De andere stipjes (behalve de ronde ongeveer in het midden boven, dat is een ster) zijn trouwens ook manen; wist je dat er nu al 60 ! manen van Saturnus bekend zijn ? Tot voor kort waren dat er 18, maar Cassini heeft er een heel stel meer ontdekt. Zo zie je maar hoe erg het de moeite waard is er echt naar toe te vliegen.... Rechts nog zo'n waanzinnige Cassini-plaat met 3 manen. Ook weer op klikken voor gigantische versie.
Die gok valt wel mee, maar die bril...
En nu komt het: tegelijkertijd gaat een andere stylist uit winkelen bij de Dior's, de Guchi's enz enz. Gok geeft hooguit 2-300 pond uit voor een hele garderobe waarin alles met alles te combineren is, de anderspendeert duizenden euro's aan gebakken lucht. Derde punt binnen.
Dan kleedt hij de Dame aan zonder dat ze in de spiegel mag kijken. Vervolgens mag ze zich om draaien, en ze moeten bijna altijd huilen... Zoooo lief.... En dan knuffelt'ie ze eventjes en trekt ze nog een aantal andere pakjes aan, het een nog mooier dan het andere, hele gewone kleren die de betreffende Dame zeker tien keer zo mooi maken als ze was. Zooo knap. Vier punten en tellende.
Uiteindelijk volgt een modeshow met mannequins in zijn kleren en een groep in de dure kleren, zonder te zeggen wat wat is. Dan mag het publiek (en de Dame meen ik ook, of ze krijgt het allemaal, weet ik niet precies, zo goed kijk ik nou ook weer niet; ik heb meer te doen) kiezen. Ze kiezen eigenlijk altijd voor Gok, en dat is niet verbazingwekkend. We zijn nu bij vijf, maar ik vind dat de Tien al ruimschoots binnen is, zeker als je ziet dat zijn Dames geen popperige twen-tutjes zijn met maatje 36, maar échte vrouwen van alle leeftijden, met of zonder weelderige rondingen. Moet je tenminste één keer zien.
We zijn begonnen !
Samen met LRO is ook LCROSS gelanceerd; Een soort moderne Ranger. Met een verschil: Ranger sloeg slechts te pletter om foto's van zo dichtbij mogelijk te maken. LCROSS doet het om te kijken wat er zoal opspat bij de inslag. Zodoende gaat'ie dus een flink stuk sneller, zo snel dat het er een grote kans is dat het een lichtflits geeft.
Of je die flits met het blote oog kunt zien is zeer de vraag, met een verrekijker misschien, maar met een telscoop vrijwel zeker. En aangezien dat pas 9 October gaat gebeuren (waarschijnlijk) zal ik klaar zitten met m'n dan hopelijk gearriveerde telescoopje, als het weer en de tijd van de dag het toelaten. Ik houdt jullie op de hoogte.
poupée de çire poupée de son
Ab-kedef-gheedjeckyl-muhnop-qorrstoov-wixeezzzz
-The most remarkable word...
Plotseling, toen ik vanochtend weer eens een stuk Ti-Ta-Tovenaar op de buis zat te smullen vanuit de hoek van mijn oog die niet door de laptop bedekt was, viel me op dat ze een grote vogel (het Grobbekuiken, dat broddelt wat af) hebben die in de verte aan Big Bird van Sesamstraat doet denken (eigenlijk meer op Pino van NL Sesam dan op Big Bird, en daar is denk ik ook direct het antwoord). Ik besloot te googlen naar de oorsprong van beide vogels, en wie het eerst was. Ik ben er nog niet helemaal achter, hoewel ik sterk vermoed dat BB toch echt eerder was: dit is een opname uit 1969, het debuutjaar van Sesame Street. Klik op play, je zult er geen spijt van hebben !
Big Bird is trouwens een vogel naar mijn hart, uit de Muppet-Wiki: Big Bird helps children feel all right about not knowing everything because he himself does not know everything, and encourages them to inquire: a common Big Bird phrase in recent years has been "Asking questions is a good way of finding things out!" He also teaches other life, alphabet, and numerical lessons: "I guess it's better to be who you are. Turns out people like you best that way, anyway."
En als je dan toch bezig bent, hier onder zie je de voorbode van de Muppetshow in een wat latere scene uit Sesame Street; is er ooit mooire kinder-TV gemaakt ? Wat een verschil met TTT, al was ik daar helemaal gek van toen ik klein was, het heeft iets infantiels (duh...), en dat kun je hier ab-so-luut niet van zeggen. Dit is Kunst.
PS, wist je trouwens dat die jongen met het Amerikaanse Accent in TiTa-Tovenaar ons aller Barry Stevens is ? Hij is dus vooral wél dorrr-geghan !
zaterdag 27 juni 2009
Andy Warhol's velvet Genesis of the Pink Bowie Floyd Underground
21:35 - 22:30 | Rock! (NPS) Serie documentaires waarin verschillende ontwikkelingen in de rockmuziek worden belicht en de grootste nog levende rocksterren zelf aan het woord gelaten worden over hun muziek, inspiratie en de pieken en dalen van het rockbestaan. Met veel origineel archiefmateriaal van optredens, interviews en behind the scenes. Afl.: Art rock: van Pink Floyd tot David Bowie. De introductie van kunst en glitter in rock staat centraal. Van de multimedia experimenten van Andy Warhol en The Velvet Underground tot de sinistere deftigheid van Peter Gabriels Genesis, via de psychedelica van Pink Floyd en de theatraliteit van David Bowie laat deze aflevering zien hoe rockmuziek in de jaren '70 een vehikel wordt voor artistieke en conceptuele uitingen. |
vrijdag 26 juni 2009
Galileoscope
Aangezien die niet te vinden was, besloten ze er zelf een te ontwikkelen. Het resultaat is de Galileoscope geworden. Het doel was een instrument te maken dat ongeveer vergelijkbaar is met Galileo's gereedschap (eigenlijk is'ie van heel wat hogere kwaliteit dan wat Galileo had, we zijn immers wat verder dan in de 1600's), en waar dus zijn ontdekkingen mee te herhalen zijn.
Zoals de ringen van Saturnus, de manen van Jupiter, schijngestalten van Venus, kraters en bergen op de Maan, en de dichtst bijzijnde lichtsterke nevels en sterrenhopen. Dat lukt alleen goed als het ding optisch deugt, als het geen of weinig last heeft van zgn chromatische abberatie: Het verschijnsel waar zo'n beetje alle 'speelgoed'-telescopen ernstig aan lijden, dat het blauwe licht in beeld anders wordt afgebogen dan het rode, waardoor het beeld onscherp en min of meer dubbel wordt.
Zo'n ding heet een achromatische refractor. En zo'n apparaat met ook nog eens een vergroting van 25 en 50 maal (+ 17 maal wijd veld) is normaal gesproken onmogelijk te krijgen onder de 100-200 euro. Maar wel dus dit jaar. Je moet hem zelf in elkaar zetten (leerzaam !), hetgeen heel simpel is, en hij past op een standaard foto-statief. Als richt-middel zit er een vizier zoals op een geweer op. Slim allemaal, nietwaar ? Verder is'ie van stevige kunststof, maar de hoofdlens (50 mm) is van optisch glas, zoals het hoort.
Oh ja, en er passen standaard maat oculairs op, zodat'ie ook nog uit te breiden is tot zo'n 100 maal vergroting. Cooool he ? In Nederland is'ie te bestellen bij Stichting De Koepel, voorintekening 23,95 + 7 eu verzendkosten. (in America kost'ie zelfs maar $15,- ex verzending, je kunt er ook twee in één keer bestellen, dan wordt de ander anoniem aan een arme school gedoneert). Je moet er snel bij zijn, want de kans is groot dat'ie niet in productie blijft, of anders een stuk duurder wordt in de toekomst.
PS 28-6: AstronomyCast heeft in de nieuwste question-show aandacht aan de GS besteedt.
onsterfelijkheid blijkt relatief
Mijn eerste gedachte was dat hij de reis zelf had aangevangen, moe van alle ellende, maar het schijnt dat het een doodgewone hartaanval was.
Nou ben ik niet echt een fan, maar kan toch niet om de grootsheid van dit fenomeen heen. En op de een of andere manier raakt het me toch, al weet ik niet precies waarom. hij zou nog een aantal cooncerten komen geven in Engeland, en ik vind het jammer dat ons die nu ontvallen. want wie weet hoe hij ons daar nog had zullen verrassen, er moest vast nog een hoop muziek zitten in deze de laatste jaren helaas zo ontaardde en verguisde muzikant.
Want dat het een groot muzikant was, zal toch niemand in his right mind kunnen ontkennen. Mocht je daar nog aan twijfelen, kijk dan toch even naar de 10 jarige schelm en zie de pure onverdunde muzikaliteit...
En vooral deze, life gezongen, jawel
En dan dat dansen van die vent, daar kan toch ook niemand omheen. Ik zie net een opname op CNN met Mike in de jaren tachtig on stage met zo n compleet showballet om hen heen. Ze doen allemaal ontzettend hun best, de een nog strakker en energieker dan de andere. Hij staat er midenin en het lijkt alsof hij geen enkele moeite doet, maar de perfectie is onbeschrijfelijk, alsof niet hij danst, maar de dans hemt, als je begrijpt wat ik bedoel.
Dan nog wat, in treurige tijden is er geen beter medicijn dan de lach. Kijk eens naar deze hilarische Michal Jackson-imitatie en -commentaar van Eddy Murphy (zelfs al moet je normaal gesproken niet lachen om EM, op toneel is het een totaal andere grootheid, werkelijk, hij is mega-grappig;neem het aan van De Man die alles Weet): Eddie Murphy Delirious - James Brown - watch more funny videos
En als je dan tóch bezig bent, kijk dan ook nog even naar zijn visie en renditie van James Brown, helaas óók al dood... Dat moet me een mega-jam zijn, de komende dagen en nachten in de hemel...
dinsdag 23 juni 2009
rArE mAnNeTjEsZz
heeeeele mooie klaaaaaassssssieieieiek vorm-gegeven zwart-wit plaatjes van 'gewone' Mannetjes. Pas als je op de Mannetjes klikt, of er met je muis over beweegt gaan ze rare dingen doen. Bovenaan de pagina een rij met keuzes. Als je op een andere keuze klikt moet je een beetje geduld hebben, het duurt een tijdje voor het geheel binnen is. Klik op de pijltjes rechts voor nog meer Manntjesz, en nog meer, en nog...
Ik zou dit Intenet-Kunst willen noemen: Het medium internet is het enige waar deze vorm mogelijk is. Dit kun je niet op een canvas, langspeelplaat, met klei of op TV maken....
Mensen met klik-angst zullen niet veel lol beleven aan deze site; Je moet vooral bij ieder mannetje(s) wachten, bewegen, klikken met de muis om ze tot leven te wekken. Echt verukkuluk absurdistisch en briljant, deze Mannetjez...
Heb je nou NOG niet geklikt op de link ? Dan is er ben ik bang geen hoop meer voor je Web-Ziel...
Het Boek Met de Leeuw
Orchestra in Space, Astronaut Conducts
Armchair Astronauticz
http://themis.asu.edu/
Gloren der Schapweters
maandag 22 juni 2009
Iedere dag vers !
Dus, na een aanmeldingsperiode en wat coordinatie is een programma van 365 casts samengesteld, van allerlei verschillende mensen en instanties. Je kunt iedere dag de verse aflevering neerladen van:365 Days of Astronomy. Natuurlijk kan het via iTunes (gewoon in de podcastlijst zoeken), of met willekeurig welke andere RSS-lezer / podcatcher.
Als je geen zin hebt in ingewikkeld gedoe kun je ook gewoon op de website zelf luisteren. Al zijn lang niet alle efleveringen even interessant, je moet tenminste een keer luisteren voor het intro-lied, dat is totaal maniakaal, echt ubercool...Far out.
Vrije Radicalen zijn gevaarlijk, toch ?
Waanzinnig. Ik wil er een. Maarreh, dris een nadeel. $395,- aan nadelen om precies te zijn. Pffff. Maar, eerlijk is eerlijk, dan krijg je ook alles wat nodig is voor de verbouwing: schroefjes, boutjes en moertjes, een extra stuk fietsketting, langere rem- en schakelkabels etc etc.
Toch moet je volgens mij zoiets voor veel minder geld, zeg onder de 100 eu kunnen maken. Ach... kon ik maar lassen... Misschien een ideetje voor De Fietsfabriek om zoiets te gaan maken ?
Moet ook spectaculair rijden, zo'n lange fiets...
zondag 21 juni 2009
Jurassic Camcorder
Er is wel wat voor te zeggen, voor het idee dat vertrouwde, bewezen technologie (platenspeler) de sleutel bevat naar een toekomst met beeld...
Jammer dat het nietecht is aangeslagen, hoewel er nog tot 2006 (!) platen zijn uitgebracht... Wist jij het, wist ik het ? Meer iets in America denk ik... En nu ben ik zo benieuwd hoe een kras op de plaat er uit ziet op de TV...
Op de webstek vind je naast een uitgebreide uitleg over hoe het systeem werkt (vernuftig, zoveel zal ik hier onthullen, en dat er maar liefst 2 uur op een schijf kon) een prachtige heeeeel uitgebreide chronologie van (ontwikkeling van) Multimedia-techniek voor thuis. Met prachtige foto s van alle apparaten en goeie beschrijvingen. Vanaf Edison s eerste machine tot de Apple I-Mac. Duivels interessant, ik ben er tenminste zeker een halve middag in verdwaald... De afbeelding hierboven is overigens niet van het CED-systeem maar uit die chronologie het eerste video-tape systeem voor thuis dat ook kon opnemen, klik op het plaatje voor de beschrijving. Check out die CAMERA !
En een wellicht nog interessantere (en uitgebreidde !) spinoffpagina met over de techniek van de Voyager Golden Record Immers ook een gegroefde schijf met visuele inhoud, anno 1977. Overigens was (ik moet zeggen is, want hij is nog steeds onderweg, ondertussen al buiten het zonnestelsel, op weg naar de dichtsbijzijnde ster) is dat geen CED, maar een geheel eigen format, afijn, lees de uitleg maar als het je interessert (en durf eens te zeggen van niet !). Nog meer info over die Voyager-discs van de broNASA
zaterdag 20 juni 2009
Raadselachtig fascinerend
Het was ongetwijfeld van groot belang voor de komende Gemini- en uiteindelijk Maan-vluchten. Het is een 1/9 model van een Saturnus 1B raket, maar veel verder kom ik ook niet (oh ja, en het is iets met trillen)...
Buitengewoon fascinerend, dit 16mm film-archief van Langley Research Center (LaRC) dat momenteel gedigitaliseerd wordt en aan ons per web beschikbaar gesteld...
Niet alle films zijn 'stomme films', zoals dit prachtexemplaar dat een fantastisch beeld geeft van de glorende Space-Age in al z'n glorie (uit mijn geboortejaar, 1966): Hogere resolutie: The Lunar Orbiter: A Spacecraft to Advance Lunar Exploration.
Een prachtige kijk op alle steentijd-machines en al die mensen die samen het avontuur aangingen (toen computers het nog niet bijna alleen afkonden; mensen deden het werk, hielden het overzicht, gaven De Computer opdrachten en deden iets met uitkomsten, in plaats van andersom zoals vandag de dag...), zo'n prachtige droog jubelende commentaarstem met ontzag voor zoveel vernuft... Alleen al om de wonderlijke MaanMuziek bij de aan- en af-titeling moet je even kijken...
Nog een prachtexemplaar: '...Horizontal speed landing on land is also problematic...', zomaar een van de teksten tussen de verschillende landing-tests met allerlei modellen, waaronder een 'Lenticular craft', oftewel vliegende schotel, die genadeloos crasht... En dan natuurlijk die prachtige al lang weer vergeten 'Dyna-Soar' (die natuurlijk voorbeeeeldig landt), een Concorde-achtige voorloper van de Space-Shuttle uit de tijd vang grote dromen en onbeperkt geld voor NASA en de Maan... Slottekst: 'Parachute supported landing of capsule-type craft may be desired....- The End'
Kostelijk.
Mijn Favoriete Podcast
Loopt al weer een behoorlijke tijd, dus er zijn 120+ afleveringen die je kunt inhalen. Ben ik in ieder geval mee bezig, en ik geniet met volle teugen, ook al weet ik er al zooo veel van... Als Pamela het uitlegt gaat het leven en zie je het voor je... In Pamela's Wereld zijn sterren, ruimteschepen en andere Cosmische Entiteiten levende wezens met gevoelens en verlangens, een beetje stout, gemeen of lief, of droevig. Verukkelijk !
Ze produceert aan de lopende band prozaïsche juweeltjes als: "Aha ! This is the episode where Fraser tries to break Pamela's brain !", "The thing with humans is they have lungs, need oxygen. And without the whole oxygen-thing they tend to turn blue and die... And that would be a bad thing.... ". Dat is trouwens een eindeloze fascinatie van haar die steeds weer terug komt: "The universe is always trying to kill us ! If you're not ready to face up to the challenge of deadly space... you don't beloooong there..."
Maar de mooiste is wellicht: "When I was a little girl someone told me about the expansion of the Universe, long before I could really grasp the meaning of the concept. I spend years worrying that, along with the Cosmos, my body and thus my head would eventually expand so much that the neurons could no longer communicate wich each other...."
Ze is al getrouwd, helaas...
vrijdag 19 juni 2009
Bibikov for President !
Grote kartonnen borden met 'Bibikov for President', en 'Reagering'. Daar tussen op een stapel oude pallets of hoog op een vorkheftruck een mannetje met gleufhoed, lange regenjas, in de ene hand een spreektoeter, in de andere een klapperpistool. Een waterval aan gespierbalde liederlijke nonsens maakte je in minuten duidelijk hoe de Wereld in elkaar steekt.
Je kon eigenlijk nauwelijks om hen heen gedurende een aantal jaren. Overal waar iets te doen was was hij zeker van de partij. In de Super-8 (RTV-NH) aflevering 'Reagering' kun je Bibikov in levende lijve aanschouwen. Helaas zul je hem niet meer tegen komen, sinds 2004 heeft hij de Wereldmacht voor Hemelmacht verruild.
Mooooooiste Nederlandse Politieserie ooit !
Bij het opzetten van dit blog en overzetten van de links stuitte ik ook weer op de link naar een website van de KRO, waar je de complete serie kunt bekijken. Die pagina was echter niet meer te vinden, en na wat gegoogle kwam ik tot de aangename verassing dat de serie nog eens herhaald wordt, vanaf 30 juni !
Geheel terecht dit, want het is echt een on-Nederlands goeie (maar toch ook Heerlijk Hollandsch), bloedstollend spannende serie. Het was min of meer het vervolg op Unit-13, ook al zo prachtig.
Op deze pagina kun je ook alle afleveringen (alle 5 seizoenen !) online bekijken, je hoeft dus niet persé te wachten op de herhaling.
Lego
Serious LEGO Toen ik klein was kon ik dagen en dagen met m'n LEGO spelen. Toen technische LEGO er bij kwam werd het helemaal leuk. Maar tegenwoordig is LEGO finaal uit de bocht gevlogen met computerinterfaces, heel veel onderdelen die voorbij gaan aan het mooie simpele basis-concept en weedikveel. Dacht ik, maar op deze website zijn een aantal werkstukken te bewonderen die je werkelijk niet voor mogelijk houdt. En het ziet er allemaal uit als onvervalste LEGO. bv: een zelfrichtend kanon, een automatische Rubik's-cube oplosser (nee heus !) en meer. Moet je zien.
Spelen met Physica
Soda-play is héééél fascinerend; ik had er op BBC al eens iets over gezien, in Click-online (moet je ook naar kijken als je op de hoogte van internet en pc's <-> society wil blijven !). Hele hordes slimmere- en grote-kinderen schijnen zich hier mee bezig te houden.
Je kunt met de constructor nieuwe mathematische levens-vormen construeren en kijken hoe ze zich gedragen bij verschillende zwaartekracht, spierkracht, stijfheid en andere factoren. Ingewikkeld maar niet moeilijk.
Er zijn een aantal verschillende applicaties om mee te scheppen, afhankelijk van hoe complex of eenvoudig je het wil maken; ook eenvoudige spelletjes zijn te maken. Alles gebeurt in de browser, online; je hoeft dus geen programma's te installeren.
donderdag 18 juni 2009
Je eigen Concertzaal
oeeeoeoeoeoee ! Dat ontdek ik zojuist op omroep.nl, onder het kopje digitale radio. Veel van ons (de meesten) hebben in onze moderne PC een 5.1 geluidskaart. Dat wil zeggen, dat als je iets in windows correct insteld, en je de vereiste 5 of 6 speakers aansluit, je Surround-Sound kunt genieten. Echt veel heb je daar meestal niet aan, Stereo voldoet prima voor de meesten van ons, en voor de meeste doelen. Maar er zijn uitzonderingen. Zo heb je van die computerspellen - waar ik nogal dol op ben, en verbazend veel met mij - waar je wild om je heen schietend moet proberen te overleven en naar het volgende 'level' te komen. Veel van die spellen kunnen dit 5.1 geluid genereren; Er zijn spelers die beweren met dit geluid zonder te kijken in leven te kunnen blijven; ze horen waar vandaan de kogels en monsters komen. Hûhuhû, cóooool....
Dat is natuurlijk wel leuk, maar ach. Iets anders zijn de DVD's die vaak op PC worden afgespeeld: die hebben ook vaak dit geluid aan boord. Is toch gaaf. Ik weet nog dat toen ik met Vadir voor het eerst naar Star-Wars ging (de allereerste film met Dolby surround-sound, in een der eerste bioscopen hiermee uitgerust: Bellevue CInerama), ik geen genoeg kon krijgen van de ruimteschepen die over je heen vlogen, je hoorde ze zelfs aankomen van achteren.
Maarrrr, wat ik dus net vond: de Concertzender zend, behalve het normale stereo-kanaal, ook in 5.1 uit via het internet. En dát lijkt me toch wel wat. Enige kanttekening die ik noet plaatsen is dat de meeste pc's zijn uitgerust met heel lullige plastic boxjes. Dan kun je er 6 hebben, maar dat kan niet op tegen twee goeie hi-fi boxen, die de meesten van ons óók nog wel hebben. Naja, toch intressant, niet ?
Theory of Everything
dit is maar één pagina in de enorme website van NOVA, je kent ze wel, documentaires die vaak op tv zijn, diverse zenders. Op de site kun je diverse bekijken, maar ze nemen internet oook heel serieus als medium, dus zijn er heel veel onderwerpen met prachtige, vaak interactieve pagina's, ieder een website op zich. GA KIJKEN !
PS: Niet alle programma's van NOVA (zie ook de link bij ´Televisie-Web/TV´) kun je afspelen wegens de auteursrechten buiten Amerika (deze gelukkig wel). Als je dat probleem hebt kun je een zogenaamde 'Free-Proxy' gebruiken: Een website in Amerika die je in staat stelt van daaruit met de website te verbinden. Zo denkt de site dat je in Amerika zit, en lukthet dus wel. Hoe dat precies werkt leg ik nog wel eens uit, maar als je ongeduldig bent suggereer ik 'free webproxy US'te googlen, dan kom je d'r wel na een paar keer klikken en proberen.
tring tring ! --- ??!??
Muziekprogramma waarin de meest populaire ringtones met bijbehorende clips voorbijkomen.
Het kan ook te ver gaan....
Hoewel... helemaal gek is het toch niet. De jeugd, met name, is volop bezig met ringtones, steeds de nieuwste hebben enz. Het is niet heel anders dan onze ouders met de 45 toeren (singletjes), of eerder nog 78 toeren, daarvoor bladmuziek die in ieder café en huiskamer werd gespeeld, in Amerika had iedere saloon een speeldoos (met muntgleuf, en dan bedoel ik niet de Dames van lichte zeden) en of pianola (automatische piano, soort grote speeldoos) enzovoort.
Een aantal muzikanten nemen dit serieus, en stellen dat er een nieuwe hoofdvorm in de muziek aan het ontstaan is: het rond de 20 sec. durende melodietje met signaalfunctie, gespeeld op een beperkt electronisch instrument (iedere telefoon bevat een meer of minder geavanceerde -doorgaans primitieve- synthesizer), soms ook een opname (sommige telefoons kunnen ook opnames afspelen, zgn real-tones: de leukste realtone vind ik, in mijn GSM, de opname van een ouderwetse rinkeltelefoon...). Deze muzikanten hebben een genootschap opgericht dat tot doel heeft deze nieuwe vorm te verkennen en verbreden: http://ringtonesociety.com/home.jsp Lijkt me een fascinerende missie, muziekhistologisch gezien ook...
Overigens kwijten lang niet al deze luiden zich werkelijk van hun zware taak, en produceren gewoon meer van hetzelfde. Echter, niet allemaal. Check bv deze eens, van Spinvis: http://ringtonesociety.com/ringtone.jsp?ringtone=1887
En natuurlijk de Zingtones, van W. de Bie: http://ringtonesociety.com/ringtones.jsp?view=intro&setnumber=10837
De zingtones zijn trouwens ook beschikbaar op zijn eigen weblog, klik maar op Bie.
PS: Veel mensen ergeren zich de pleris aan al die riedeltjes, juist dat lijkt mij een extra reden om deze missie te volbrengen.
Magnificent Desolation - The Greatest Man on Earth
Wist je dat Buzz enorm veel heeft meegedacht in het op touw zetten van het hele Apollo-avontuur ? Een belangrijke reden lijkt me om hem mee te sturen op die eerste landing. Hij vloog ook mee met Gemini bij de experimenten met koppelen in de baan om de Aarde, en voerde daarbij de eerste werkelijk succésvolle ruimtewandeling uit.
Experimenten waar hij een flinke vinger in de pap had gehad bij het ontwikkelen van de methodes en procedures. Hij heeft z'n 'Doctorate of Science in Astronautics' gehaald aan Massachusetts Institute of Technology, Cambridge met z'n thesis: "Guidance for Manned Orbital Rendezvous." in de fifties ! Hij was de eerste Dr.-Astronaut, en werd "Dr. Rendezvous." gedoopt tijdens de training. Ik bedoel maar...
Korte biographie: BuzzBio
Langere op z'n eigen website (coole site ! Prachtige foto met Sabre-Jet): BigBuzz
Methode
Soms hè, soms sta ik toch wel weer versteld van mijn eigen vernuft. Bij het grofvuil vond ik een erg mooie monitor, grote maat, tamelijk modern. Aangezien mijn grote monitor na jaren trouwe dienst onlangs toch écht de geest gaf, en de vervanging die ik voor een luttele 2 tientjes uit de kringloop haalde niet al te super is, waagde ik de gok om het apparaat even naar binnen te slepen. Heel vaak doet zo'n ding het namelijk, iedereen wil platte schermen, en als ze er dan een hebben weten ze geen raad met dat ouwe gevaarte. Dus...
Planning: Maar ja, deze leek wel erg nieuw en lux, kweenie. Dus meteen checken, evt proberen repareren, anders kannibaliseren voor parts, en dan weer weg, zijn mijn nieuwe regels op dit gebied. Afijn, het gevaarte maakte een onheilspellend geluid en gaf geen beeld, alleen een verticale regenboog-streep. Dit betekend dat alles werkt, behalve het heen en weer-ga circuit (...).
Onderzoek: Dus we schroeven het open, op zoek naar zichtbare beschadiging of kortsluiting (vaak aan zwarte plek te herkennen. Niks te zien Alle stekkertjes aanduwen (voorzichtig, monitors zijn link met stroom), niks. Even onder op de print kijken naar.. Ja, dus. Een brandplek. Één soldeerverbinding, zwart en witte vlek eromheen, en toen ik goed keek kon ik zien dat het geen contact meer maakte.
Combineren en deduceren (it's elementary, Lief Lezertje): Dat het alleen onder op de print zwart is (niet aan de bovenkant, niet een onderdeel, dus niks doorgebrand daarboven) en de verbinding verbroken is, betekent dat de verbinding losgetrild was oid, daardoor slecht contact maakte; weerstand verhoogd, extra warmte, soldeer smelt en brandt weg. In een monitor kan dat, op sommige plekken lopen hoge stromen.
Actie: Verbinding zorgvuldig hersteld met soldeerbout, uitproberen: GEREPAREERD ! Zonder werkelijke kennis van het circuit of wat dan ook, slechts basic principles en gezond verstand (engszinds ontspoord verstand helpt ook wel eens). Het is een fantastische aanwinst: super-beeld, alles (maar dan ook alles) in te stellen, hoge frequenties en -resolutie. Perfect dus. Eindelijk, want mijn oude (kapotte) was ook al tijden niet al te best meer.
Maar wat moet ik nu met die ouwe nieuwe ? Reserve ? Waaa ! Troep in me huis ! Maarrrr, wel een heeeel erg goeie nieuwe monitor voor noppes, en de bevrediging van een verricht wonder. Dat is nou de lol van dingen je huis in slepen en het niet kunnen laten. Over frustraties wegens niet werkende rotzooi, ontbrekende delen en een onbegaanbaar huis heb ik het nu even niet.
Nu het slechte nieuws: Vanochtend had ik er ook al een gevonden. Net zo groot en mooier nog en nieuwer. En nu heb ik geen rust voor ik die tenminste ook heb open geschroefd (hij doet het namelijk ook niet, en wie weet is ie nog beter...). Hebben psychologen hier een woord voor, of is het gewoon ecnomisch milieu-bewust handelen in een maatschappij van overvloed en ziekelijk consumeren ?
Het grote Paranoïa Spel
Een van de heren bij de beheersinstelling, internet-freak, maakte me opmerkzaam op de wonderlijke verhalen die schuil gaan achter het acronym H.A.A.R.P. Een Amerikaans wetenschappelijk (?) project op de Noordpol, involving heel veel hele grote antennes en een berg electronica. Hij raadde mij aan de letters in Google in te typen en dan eens te gaan neuzen. Ik zeg er verder niks over, dit is een link naar de 'oficial site': http://www.haarp.alaska.edu/, een 'documentaire-site' : Haarp.net , waarbij interessant is te zien dat het menu-punt “environmental aspects“ al sinds 2002 'under construction' is(afwezig, dus)
En dit één naar een site die zegt te weten waar het werkelijk om gaat: http://www.crystalinks.com/haarp.html
Nog een wat meer X-filerige site: http://www.brojon.org/frontpage/bj0202.html
Space in Beeld
Gebaar
let op: links zijn dood (behalve woordenboekpagina), zal ze nog bijwerken.
Bij het zoeken naar een woordenboek Russisch (ik wil weten wat het woord Zvezda betekent, kweet het dus nog niet, wie helpt ?) stuitte ik op de http://woordenboek.pagina.nl/ , erg handig (staat nu ook bij 'opzoeken' in de linklijst); een enorme lijst online-woordenboeken, at your service.
Via deze lijst kwam ik ook op een prachtig woordenboek gebarentaal. Heel uitgebreid, met duidelijke plaatjes: http://www.effathaguyot.nl/index.php?sid=79 . Ga maar kijken, het staat op een site voor doven en slechthorenden: allerlei nieuws over en voor d. & s.h.
Op deze site kun je ook een gebarentaal-alfabet downloaden als font (lettertype dus, om mee te schrijven op de pc: is dat niet cool ?). http://www.effathaguyot.nl/fonts/ Om het te downloaden klik je op de handjes, dan krijg je ze alle vier tegelijk in een zelfuitpakkend bestand. Hier staat ook een uitgebreide handleiding hoe je ze installeerd op je computer, is heel simpel.
Als je dat gedaan hebt kun je dus typen in gebarentaal met je favoriete text-verwerker (Word, of Wordpad als je geen word oid hebt. Wordpad is op iedere windows-pc beschikbaar, kijk in start-menu bij Bureau-accesoires). Dit is natuurlijk wel een hele goeie manier om het gebaren-alfabet te leren ! (Deze link staat nu ook in de lijst bij 'Rekenaars').
woensdag 17 juni 2009
in and out of this world
NB deze link klopt niet meer, moet'm nog even bijwerken...
het is een weergave van de landing van de Huyghens-sonde op Saturnus' maan Titan. Naast het beeld van het langzaam dichterbij komende oppervlak zijn er ook een heleboel gegevens zichtbaar; metertjes, diagrammen enz. Maar wat het pas écht bijzonder maakt, is het feit dat alle gegevens aan een synthesizer zijn gekoppeld, en zodoende dus ook hoorbaar. Je moet een keertje extra kijken om het echt goed door te krijgen, maar het is zowiezo prachtig.
Eerder had ik al eens een link naar de muziek die de twee aanjaag-raketten van de Space-Shuttle maken bij het neer-dwarrelen. Dit is dus nu het derde muziekstuk vertolkt door een (deel van een-) ruimteschip...
En nog zoiets. De meeste mensen weten wel dat er boven op een berg op Hawaï ergens een tamelijk grote telescoop staat. Minder mensen weten dat het ondertussen een compleet internationaal park van telescopen is. En dan hebben we het niet over de eerste de beste verrekijkertjes.
Op deze pagina: Landschap kun je 3D-foto's bekijken van dat park. Zulke waar je zelf rond kunt kijken met de muis. Toen ik dit bekeek, bekroop me de wens al dit moois eens van dichterbij te aanschouwen. En dat kan dus ! Althans, bij de grootste, de Keck (een kek telescoopje, jawel meneer) -twin kun je van binnen kijken op diverse plekken. Vooral de controlekamer, en de computer-rekken die daar staan geven troost aan mensen die het gevoel hebben teveel kabels op en rond hun bureau te hebben...
Duuuur Vuurwerk met Muziek
klik op deze link om de hele lancering en weer terug-afdaling van één van de SRB's*) te zien door de neuscamera van dit apparaat:
http://wm.nasa-global.speedera.net/wm.nasa-global/ccvideos/jsc/080105/114_SRB_LTwmv_56.asf
Je weet niet wat je ziet, af en toe wel, maar meestal is het raadselachtig en mooi. Er is geluid bij, weliswaar wat vervormd, maar toch kun je heel goed horen als de raket eenmaal terug aan het vallen is naar de Aarde hoe deze leeggebrandde holle buis begint te resonoren, zingen, fluiten en gieren als de lucht weer dikker begint te worden. Dat het gevaarte ook nog draait, buitelt en tuimelt maakt het tot een waar muzikaal instrument, misschien wel de grootste Kena **) ooit gemaakt. Hoewel, een kena is aan beide zijden open, deze maar aan een kant; dat maakt er meer een orgelpijp van. De Amerikanen lanceren dus orgels met twee pijpen.
Toch weet ik niet of het inderdaad wel verstandig zou zijn ooit nog met deze antieke vliegende baksteen de ruimte in te gaan. Als je de video's bekijkt zie je dat er van alles lostrilt en uit-steekt (gap-fillers die moeten worden weg gehaald van de bodem, stuk isolatie-deken dat onder een raam naar buiten puilt, en wie weet wat allemaal nog meer), kweenie... Op een foto zag ik hoe ze een hack-saw hadden aangepast aldaar, om evt die gap-fillers af te zagen. Dat was dus iets van het een aan het ander en een stukje gevouwen karton id, bij elkaar gehouden door... GAFFER-TAPE ! ***)
Ze hebben dat spul dus aan boord (natuurlijk, zou jij de ruimte in gaan zonder minstens twee rollen ?), maar dat doet mij afvragen wat dat spul allemaal nog meer bij elkaar houdt na al die jaren...
kijk verder voor meer video's uit de ruimte op:
http://www.nasa.gov/returntoflight/multimedia/RTF_videos_search_agent_archive_1.html
*) Solid Rocket Booster: de 'potloden' aan weerszijden v.d. grote tank die aan de shuttle vast zit
**) Kena: Zuid-Amerikaanse fluit die van bovenaf over de open kant van de buis wordt aan-geblazen.
***) Gaffer-tape: universeel textielplakband gebruikt om van alles semi-permanent vast te plakken. Erg sterk, laat geen lijm achter; kan dus ook weer makkelijk los.
Dit filmpje (zie onder) is mijn vuurwerk voor het nieuwe jaar, tis een opeenvolging van video's vanuit de diverse camera's die op de shuttle's booster-raketten zitten. Je ziet ze prachtig na-vonken, en soms zie je de shuttle in de verte doorvliegen als een fel blauw licht. Heel erg mooi: dit.Het geluid bij sommige stukken van de volgende video is heel apart: vooral het neerkomen (in het donker !) in de oceaan is bijzonder.
Kennis, Ego & Trots
Vroeger op school werd ik nogal eens gepest. Lievelings-koosnaampje dat de plaaggeesten gebruikten was 'Professor'. Nu, achteraf gezien neem ik die titel eigenlijk wel met enige trots als geuzennaam, maar daarnet kreeg ik even weer dat oude gevoel van ellende.
Heel m'n leven al word ik gedreven door de drang om van alles in de wereld dat enige wetenschappelijke uitleg heeft het fijne te willen weten.Een dag niks geleerd is een verloren dag, is mijn credo. En dan bedoel ik niet zozeer vaardigheden, maar meer feiten en theorieen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van ruimtevaart tot biologie, van kunstgeschiedenis tot electronica, van Griekse wijsgerigheden tot gelogie. Ik vind vrijwel alles interessant.
En al die dingen onthoud ik ook nog eens. Vreemd, als je bedenkt dat ik nog geen telefoonnummer, afspraak of ik ben even vergeten wat ook weer kan onthouden. Ieder feit dat op m'n weg komt, door lezen, TV of conversatie haakt zich permanent vast in mijn neurologische cosmos. Ik weet niet waarom, maar ik oogst grenzeloos genot in het verwerven van al die kennis, het is mijn liefste bezigheid. Het schijnt dat er idiot-savants zijn die telefoon-boeken lezen; ik lees graag een encyclopedie; of daar echt veel verschil tussen zit zou je je kunnen afvragen.
Zodoende zijn er heel veel onderwerpen waar ik wel het een en ander van af weet, en vaak een stuk meer dan dat. Dat kan sommige mensen bijzonder op de zenuwen werken. Waarom begrijp ik niet helemaal precies, ik heb er eigenlijk nog nooit iets over gelezen...
Ik denk dat ik in de titel al een tipje van de sluier in woorden gelicht heb; “Oh, hij weet het weer eens beter“, is een bekende uitspraak voor mij. Ik kan er namelijk heel slecht tegen als mensen met klokken smijten zonder vat op de klepel te hebben. Als iemand onzin verkondigd voel ik me altijd geroepen het gezelschap te verlichten met het onverdunde depot aan kennis op het betreffende gebied.
Je zou zeggen dat mensen dan blij zouden zijn eindelijk het fijne te weten van datgene dat ze klaarblijkelijk interesseert. Niet dus. Wat meestal gebeurd is dat er een woord valt dat de luisteraar onbekend is. Nou, dan isde boot aan hoor. “Waarom moet je nou weer met zo'n moeilijk woord komen ?“ “Eh, omdat het er mee te maken heeft misschien ? Omdat er geen ander woord voor is ? Ik wil het graag uitleggen hoor“. Maar nee, hier begint de ellende.
De persoon in kwestie voelt zich om te beginnen aangetast in z'n (m/v) ego, want vaak ontleent men trots aan het weten van iets dat een ander niet weet. Zoals het al ergelijk is als iemand je voor is met de clou van een mop, nog erger is het als je wordt uitgelegd dat de clue eigenlijk anders moet zijn.
Hieruit volgt dan ook direct dat hij/zij gelooft dat het mij ook om die trots gaat; het tegendeel is waar. Ik ben alleen geinteresseerd in de waarheid. Als de andere partij mijn versie overtuigend kan weerleggen ben ik blij met de nieuw verworven kennis. Maar zoals uit de volgende alinea zal blijken, stuiten we hier op een probleem. Het is zeg maar het aloude probleem tussen de MAVO- / HAVO - methode (feiten leren) en VWO- / Gymnasium- (methodes leren waaruit feiten volgen).
Je kunt echt alles in de wereld wetenschappelijk benaderen: Daar bedoel ik mee de methode van bewijsvoering. Zo ongeveer de grootste zonde in wetenschap is het doen van aannames als werkelijke feiten voorhanden zijn. Ik wil die feiten weten. Ik wil weten waarom iets werkt zoals het werkt, niet simpelweg aannemen dát het zo werkt. Dat werkt bij lang niet alle mensen zo: Houdt een willekeurig iemand een vreemde theorie voor met bewijs gebaseerd op een aantal valse aanames, en voor het gros der mensen is het vanaf dat moment waar.
En daar gaat de ellende dus weer verder: Zo iemand kun je niet overtuigen van het tegendeel, het is immers al bewezen. Het verschil tussen een aanname zonder bewijs en een feit is niet uit te leggen, omdat de gehele methode ze vreemd is. De eerste versie die iemand accepteerd is definitief, die haakt zich vast en dan is het zo en niet anders. De bron is niet van belang, de bewijsvoering evenmin.
Ik zou eens af moeten leren met zulke mensen in discussie te gaan...
dinsdag 16 juni 2009
Duik in de foto's !
Nieuwe Inleiding: Toen ik dit schreef, was Photosynth net nieuw, tis nu een jaartje later, en de links die ik in dit artikel had verwerkt bleken ondertussen dood. Ik heb ze aangepast, zodat 'Photosynth' nu leidt naar de beginpagina van Microsoft, voor het programma enzo, en diverse verzamelingen. De link Space-Staion, Mars Rover, en meer was oorspronkelijk naar een collectie van de 'Vehicle Assembly Building, die ik nog niet heb teruggevonden. Dus dan maar dat; ook een mooie synth van Shuttle Endeavour aldaar.
Ik denk dat er eigenlijk maar één website is; Namelijk die van NASA. Je kunt daar dagen rondzwerven en nooit twee keer hetzelfde zien: ongelooflijk zoveel als die lui online hebben staan. Alle foto's (alle ! ook de mislukte) van de apollo-missies, details van elke missie ooit, artikelen over wat ze nu weer aan het doen zijn of ontdekt hebben met willekeurig welk ruimteschip (of in wilekeurig welk lab) en ga maar door, en nog een tijdje door, en dan nog een paar dagen verder.
Ze hebben weer's wat nieuws: Photosynth. Is een beta-versie van iets nieuws van Microsoft dat je nu al mag gebruiken. Tis een viewer voor grote verzamelingen waanzinnig scherpe foto's, genomen vanuit alle richtingen. En om het uit te proberen hebben ze zo'n verzameling gemaakt van Space-Shuttle Endeavour op de lanceer-basis.
Alsof je er zelf bent: eindeloos inzoomen, klik links en je gaat van links kijken, klik op een detail en je kunt nog dichterbij enz enz. Tis niet echt drie-D, maar komt wel aardig in de buurt. Lijkt meer op rondlopen, maar dan wel heel snel.
Als je deze link volgt kom je op de begin-pagina, van daaruit wordt automatisch de viewer geinstalleerd op je Plezier-Machine (duurt een minuutje met breedband) en dan kun je gaan gluren op Cape Kennedy ! Er is ook nog meer van de Kaap: Space-Station, Mars Rover, en meer
Er zijn meer collecties: Trafalgar Square, Ely Cathedral, The Blackpool Tower Ballroom en meer. Deze zijn overigens door de BBC gemaakt, die ook een vinger in de pap blijkt te hebben. Deze kun je hier vinden: http://labs.live.com/photosynth/(En nu nog veel meer natuurlijk)
Die laatste zijn natuurlijk heel leuk, maar ik hoop vooral dat NASA ook doorgaat met knutselen, want een ticket zal nog wel even duren, bovendien kun je daar in persoon natuurlijk nooit zo dichtbij komen als op deze manier...
"Houston, no problem !"
Triple-G, da's nog eens wat anders dan Max-Q:
Geeky gedetailleerd genot
Ok, ik geef toe, het is een beetje freaky, maar wat mij betreft is dit toch wel het spul waar dromen van gemaakt worden. Niet alleen heeft NASA tegenwoordig (sinds 2007) (nu nog bijna-) alle filmrollen van alle Apollo-missies online ( Apollo-Alles ), (inclusief de mislukte foto´s; 36.000 in totaal; nog niet allemaal, ze zijn er nog mee bezig tot 2010) in schandalig hoge resolutie (wat een mooie tijd leven we nu toch weer...), er zijn nu ook files te downloaden met de complete Air-to-Ground communicatie transcripties van al deze missies.
Ook van alle Gemini- en Mercury-missies zijn er volledige transcripts. Woord voor woord. Precies en exact wat er gebeurde van minuut to minuut. van lancering tot landing. Woord voor woord voor onverstaanbar tot weer wooooord. Wow. Word (=moderne krachtterm naar het schijnt; welnu, in dit geval heel veel woord en heeeeel veel kracht...!).
Dus.
Robotzzzz
Sooo damn Cute, so incredibly smart, so revolutionary, sooooo Cooooolll....
Hawkeye Chexoutz Robotz, en klik op die pagina dan op Part two: Leonardo the Lovable.
maandag 15 juni 2009
leve de ratio !
Wat is het ongelooflijk VIES wat die man doet. Bah. Het engste was nog het publiek, dat direct kritiekloos aan zijn lippen hing, en zelfs applaudiseerde (!) bij ieder 'feit' dat hij zomaar uit de lucht wist te plukken en waar bleek...
Maar ja, ik bleef nieuwsgierig. En nieuwsgierigheid leidt altijd wel tot tenminste iets waardevols. (Voila la premisse de çette blogue).
Ik googlede wat naar de naam, en stuitte op dit blog:
Blog ter bevordering van het logisch redeneren
Alwaar een aantal artikelen die verklaren hoe Mr DO (sprak Homer) zijn kunsten waar maakt, naast een hoop andere (lange(-dradige ?)) verhandelingen vol van gezond verstand.
Heeft wel wat verfrissends, dit schrijfsel. Heb er proberen achter te komen wie de persoon erachter is, maar ben daar helaas niet in geslaagd. verder dan dat de auteur zich 'Logates' noemt (leuk maakwoord...) kwamik niet.
Jammer. Maar wat er te lezen valt lijkt me zeker niet uit de lucht gegrepen. In het korte lijstje links dat natuurlijk in geen blog mag ontbreken, staat op de tweede plaats de site van James Randi, de beroemde goochelaar/illusionist die al jaren ten strijde trekt tegen vakgenoten die doen alsof ze 'the real deal' zijn, ipv gewoon gezellig te doen. Dat lijkt me een aanbeveling.
Meer uitleg over wat niet deugt: UKsceptics, en nog een uitgebreide analyse van een aantal staaltjes: Bad Psychics
Perfecte nieuwe Wereld...
Hartverscheurend mooi...
Geschiedenis van de Toekomst
Hij beperkt zich vooral tot kinderboeken met plaatjes en heeft echt gigantisch veel van dat spul waar ik van smul. Jullie ook, hoop ik; ga maar kijken, tis werkelijk prachtig: DreamsOfSpace. Ook heeft hij er een mooi artikel bij geschreven over de geschiedenis van Space-Art (dat is zijn insteek; ik ga meer voor de astronomische kant) en geeft een hele berg links op dit gebied: History&Links.
Helaas zijn de meeste links op die pagina 'dood', of van een uitgeverij, dus geef ik hier de beste: Mars-Institute is een enorme verzameling artikelen over plannen voor Maan- en Mars-reizen door de jaren heen.
Verder een heeeele lange pagina met daarop zo ongeveer z'n hele Bibliotheek, met beschrijvingen. Hier staan nog een heleboel meer boeken dan in het archief per plaat: Bibliographie
Klik op de plaat voor Schermvullend