vrijdag 19 februari 2010

Jubileum !



Morgen is het precies 48 jaar geleden dat Uncle John de eerste Amerikaanse vlucht rond de Aarde maakte in de Friendship-7 Mercury-capsule op een Atlas raket.

Verplicht kijkvoer !

Deze video is een uitgebreide montage van beelden gemaakt met alle camera's die tegenwoordig op allerlei plekken op de Space Shuttle zitten: Op de SRB's (Solid Rocket Boosters- de potloden aan de zijkant), op de tank, ertussen etc.  Prachtig gemaakt, ongelooflijke beelden, al vraag je je af en toe af wát je eigenlijk ziet...  Vooral de beelden tegen het einde zijn spectaculair: omdat het een nachtlancering is, zie je het lichtgevende plasma dat gevormd wordt door de enorme snelheid waarmee de Shuttle door de ijle lucht klieft.Video-montage Shuttle take-off

En deze: SRB video's bestaat simpelweg uit alle verschillende camera's van de SRB's achter elkaar geplakt.  Ook heel mooi om te zien, vooral als ze worden afgestoten, wonderlijk vuurwerk terwijl ze nasputteren.  Ook het geluid is iets om op te letten, zeker na het afstoten; holle buis in de wind, spookachtig mooi !

zaterdag 13 februari 2010

Zonder liefde,warme liefde,waait de wind,de koude wind...

Klik op "Stuur zelf een bericht" om nog vijf andere beeldschone hartverzengende filmpjes te zien, en -als je wilt- te versturen naar je geheime Liefde...

Semiconductor

Overzicht projecten

Earthmoves

dinsdag 9 februari 2010

Zou het ?

  Vandaag in Netwerk: Multiple Sclerose zou niet zozeer een immuun-systeem aandoening zijn, maar simpelweg een vernauwing van de aderen in de nek...   Klinkt op een bepaalde manier logisch.   Zou het echt waar zijn ?  En als dat zo is, wat voor enge ziektes zouden er nog meer zijn die blijken een veel eenvoudiger oorzaak te hebben dan vooralsnog wordt aangenomen ?
  Lees over het MS-verhaal: CTV-nieuws, en een skeptische kijk op de zaak (ik weet niet zeker of deze theorie ook in dat artikel voor komt, maar het zal hoe dan ook verhelderen): Quackwatch

vrijdag 5 februari 2010

Uitgestelde Radio

Eerder schreef ik al eens over AstronomyCast, de podcast van de astronome met de fluwelen stem, Dr Pamela Gay, en Fraser Cain. Niemand kan de geheimen van de Cosmos zo levendig, snapbaar en gewoon lief-leuk uitleggen als Zij.
  Ondertussen heb ik nog een flink aantal meer podcasts getest en goed bevonden.  Dit zijn ze:

Slacker Astronomy
  Lichtzinnig programma over astronomie, veel humor en losse babbels.  Zeker vol deugdelijke wetenschap, niet echt helemaal voor beginners, maar zeker ook niet voor alleen voor afgestudeerde physici.  Verschijnt enigszins onregelmatig, zeg twee keer per maand.


Planetary Radio 

   Typisch Amerikaanse radio.  Van The Planetary Society, ooit opgericht door Carl Sagan, nu voorgezeten door Neil deGrasse Tyson.  Tamelijk luchtig, vooral veel nieuws over ruimtevaart.  Met een wekelijkse column van Bill Nye, the Planetary Guy / Science Guy, afhankelijk van het onderwerp.

The Jodcast
  Tweemaandelijks, van de Universiteit van Manchester, Jodrell Bank Observatory, gemaakt door een aantal studenten.  Zeer wetenschappelijk, vaak wat aan de droge kant, maar bij tijd en wijle duivels interessant.  Steeds vooraf gegaan door een lollige sketch met veel tongen in de wang.  Werkelijk 'on the cutting edge of modern astrophysical research'

Skeptoid
  Een frisse, doorwrochte kijk op onfrisse zaken uit de hoge hoed van samenzwerings-theorieën, veronderstelde wonderen, alternatieve genzingen en energiebronnen en raadselachtige geheime experimenten.  Zie verder het artikel waar de titel direct hierboven naartoe brengt.
  In dit verband is ook de educatieve film "Here Be Dragons" zeer aan te raden; een introductie tot kritisch denken en basis-logica.

This week in Science
   Vol van 'Scienc'ee goodness', luchtig en vol humor, magazine over het wetenschaps-nieuws van deze week.  Gepresenteerd door Dr. Kiki (Kirsten Sanford), de bijzonder beminnelijke neurophysiologist met de eekhoorn-stem.  Je gaat van haar stem houden, door de levendigheid, de vele zonderlinge stembuigingen, en vooral de intelligente persoonlijkheid en al het interessants dat ze opgewonden en geestdriftig te melden heeft.  Opgestookt door sidekick Justin, die ook een wonderlijk gevoel voor humor met lenige stem vertolkt.  Hele grote aanrader !

Dr Kiki's Science Hour
  Dr. Kiki twee keer per maand in een wat serieuzere bui, interviews met interessante wetenschappers en wat dieper ingaand op een onderwerp.
  Enne, als je over ook maar enkele Geek-neuronen beschikt, zul je haar Tongue-in-Cheeck Bio erg leuk vinden, het beschrijft hssr carriere door de eeuwen heen: Kirsten Bio
En niet te vergeten haar blog, ook niet te versmaden: http://www.kirstensanford.com/ 

donderdag 4 februari 2010

Rond ?!?

  Wist jij dat schaatsen een beetje rond geslepen moeten worden ?   Van kunst- en Hockey-schaatsen wist ik dat wel, maar ook Noren dus..  En dan moeten ze, als je het echt goed wil doen, ook nog een beetje omgebogen worden voor de bochten; zie hier hoe het moet: Schaatsen slijpen en: De juiste Ronding .

En hier hoe het niet moet: