vrijdag 31 juli 2009

donderdag 30 juli 2009

Hopeloos verliefd

Nog nooit een Meisje met zulke grote ogen gezien... Haar onderschrift bij deze video luidt:"Tummy-tap style singing with the kind of dancing you did when you were 5. It's nothing but vain, materialistic an FUN !"

Canada's op 3 na 'most subscribed to Vlogger' (Video-blogger) ...  Geen wonder.
    De hieronder staande video van MysteryGuitarMan kwam ik op het spoor via haar Blog.   Molly is verliefd op MGM, heeft ze zelf gezegd.

Cutting room crisis

Dit is totaal ongelooflijk: meer dan 1000 cuts, 6 uur gitaaropnames.   Drie-stemmige video-montage van losse stukjes gitaar speelt Figaro's Bruiloft.   Totally insane !   En nongelooflijk knap, holy shit man, nog nooit zoiets gezien....

dinsdag 28 juli 2009

Avant la Deluge

Zooo '70, zooo Fransch, zo slijmerig, zo moooi...

woensdag 22 juli 2009

Teken

   Je weet dat er iets mis is in de huidige Wereld als je de nieuwe Heinz-reclame ziet (en laat ik voorop stellen dat ik een onverbeterlijke fan ben van Heinz-Kechup; de enige met alleen tomaten, azijn en kruiden & specerijen, zonder rotzooi: kortom, ingemaakte tomaten, niks ongezonds aan).
   Ten eerste hebben ze het over de natuurlijke smaak van tomaten, nou vind ik Heinz Ketchup zo veruit suprieur dat ik graag in staat zou zijn ook die tomaten te kopen in de supermarkt, maar daar gaat het hier niet over.
   Wat ik bedoelde te zeggen is dat je weet dat er iets grondig mis is als een reclame voor sauz en garnituren spreekt over "...Nu met echte stukjes groente !...." 
   Voel je'm ?   Ik wel, op een plek die het goede fatsoen mij verbiedt te duiden.

zondag 19 juli 2009

FLASH-animatie uit 1958


Bij de research die ik aan het doen was/ben voor de cursus 'Muziek met Computers' (link naar de cursus die als voorbereiding geldt: Geluid & Computer) die ik voor mijn nieuwe Baas aan het maken ben was dit één van de eerste dingen waar ik op stuitte. Zo ongeveer de allereerste audio-visuele presentatie in de geschiedenis.
Weergegeven door gemechaniseerde dia- en film-projectors met lensmachines voor het in/uitfaden en verschuiven, zoomen etc, aangestuurd door een primitieve mechanische computer (meer een soort geavanceerde klok-schakelaar, zoéén waarmee je de boeven tijdens de vakantie uit je huis houdt, maar dan met veel meer kanalen, en weergegeven door een cirkel van ik meen 12 speakers van het door Philips zo voorgestelde geluidssysteem van de toekomst.
Uiteindelijk bleken 2 kanalen ruim voldoende voor natuurlijk geluid met onze twee oortjes, hoewel de DVD fabriek ons ondertussen tracteert op 5 kanalen; nou vooruit dan maar.
Overigens heb ik vernomen dat die 12 speakers maar één of twee keer ook werkelijk allemaal gefunctioneerd hebben, het moet een nachtmerrie geweest zijn voor de technici aldaar...
E.Varêse compositie met lichtbeelden in Philips-pavilioen van Le Corbusier op Wereldtentoonstelling 1958
Het lijkt me een leuk idee dit filmpje aan de leerlingen te laten zien in het kleine blokje geschiedenis dat ik in iedere les verwerk bij de les over geluid bij websites/beelden, en dan te vragen hoe oud ze denken dat het is. Op internet vandaag de dag vind je eindeloos veel van dit soort filmpjes die heden zijn gemaakt aan een bureau met de PC, ik ben benieuwd of ze verschil zien...
In die tijd zijn heel wat mensen gillend de zaal uit gerend; niemand had toen ooit zoiets gezien of gehoord... De muziek (...) is gemaakt met bandrecorders, plakband en een schaar, en een berg radio-apparatuur. Wat we nu doe op de computer is precies hetzelfde, allen blijven het plakband en de schaar en alle draadjes en knopjes nu weg: die staan allemaal op het beeldscherm en je bedient ze met de muis. Hopelijk kan ik dat besef overbrengen, en hebben ze daar ook wat aan.
Ik heb het nog op de oude manier geleerd, nu al weer bijna dertig jaar geleden, en het is grappig om te zien dat al die gelikte moderne software in feite niks anders is als die kamers vol electronica waar ik vroeger mee speelde, en die ik eerlijk gezegd eigenlijk nog steeds prefereer. Maar ja, ik begin natuurlijk al weer een beetje een ouwe lul te worden; vroeger was alles beter, niewaar ? Eh... not. Want alle apparatuur waar ik toen allen maar van kon dromen, kan ik nu zomaar gratis downloaden en gebruiken in de virtuele studio op m'n hyper-pc.

Alleen jammer dat je met een muis maar aan een knopje tegelijk kunt draaien; met m'n geoefende pianovingers kan ik er wel zo'n 4 tot 10 tegelijk aan... Maar daar zijn gelukkig ook wel weer oplossingen voor, al kosten die dan wél weer geld. Maar daar vertel ik binnekort nog wel over.

In yer face, ya filthy Moonhoaxfreakz !

Ik had het een week of wat geleden al over LRO, en de herleving van het oude Maan-avontuur. Hier zijn de allereerste foto's van alle (op een na, die volgt snel) Apollo-landingsplaatsen. En ja hoor, daar staan de resten, goed zichtbaar door de lange schaduwen omdat de foto's genomen zijn vlak voor Zonsondergang.
En dan te bedenken dat deze foto's alvast genomen zijn voordat de uiteindelijke baan bereikt is. In de nabije toekomst volgen foto's met een 2-3 keer hogere resolutie; dan zullen we vast ook de autootjes kunnen zien, en misschien zelfs de vlaggen ! Ondertussen luister ik trouw verder (zie een stukje verder naar beneden) hoe de Apollo-11 bijna bij de Maan is aangekomen... reuze spannend...
En, nog even refererend aan de titel:
En nog eens, maar nu vanuit een wat betere hoek (er is een nog veel betere opname, maar vreemd genoeg kan ik die niet meer terug vinden...

nog steeds lente voor Hilter


Bijna net zo leuk als de beroemde 'Killing Joke' sketch van Monty Python. Hilter, Bimmler en ... in een Bed en Breakfast in Engeland. En natuurlijk is de onvolprezen funniest straight man ever John Cleese de man met het snorretje. Kijk vooral door om de scene met Hilter op een Engels balkon te zien: het zelfde prachtige fantasie-Duits als de beroemde dodelijke grap: "Wann ist dass nunstuck Git und Schlotermeier ? Ja ! du feiher hund ! etc.
En vooruit, dan moet de beroemdste scene uit de aflevering "The Germans" niet ontbreken (zorg er wel voor dat je dit in 'jokeproof condidtions' bekijkt, anders zou het je nog wel eens slecht kunnen bekomen...

zaterdag 18 juli 2009

Brekend Nieuws:
We've lost the war...

"If we've lost Cronkite, we've lost the War". (Lyndon Johnson; Eigenlijk zei hij: "If I've Lost Walter Cronkite I've lost middle America, maar de eerste versie bevalt me beter...)

Helaas....
De levende legende is nu een legende geworden....

Niet alleen de stem van de Vietnam-oorlog (en uiteindelijk van het Amerikaans Nationaal Geweten), maar voor mij vooral ook de stem van het volledige eerste hoofdstuk van het Amerikaanse Space-Program...

92 jaar... bijna een eeuw. Is toch een Man die, al zeggen ze dat hij bijna een eeuw nieuws vertegenwoordigt, je minstens een volle eeuw zou willen zien leven...
Reacties op een of ander Amerikaans blog vandaag (Democratic Underground):
1. I know he was 92...
so why am I so incredibly sad?
2. Same reason I am....
It's the contrast of what we are left with.....
which ain't much.

3. The end of an era I suppose"
5. The last of what classic journalism was.

Nog een interessant wapenfeit: in WWII. Cronkite flew into Holland with the 101st airborne in a glider on what turned out to be an extremely dangerous mission to blow up bridges on the Rhine. Niet zo vreemd als je bedenkt dat hij afstamde van Hollandsche immigranten...

"...And That's the way it is, Goodnight..."

vrijdag 17 juli 2009

Schroefjes, Kleppen en ventielen, en souvenirs

Nog een gave webplek voor Apollo-freakz: Apollo Artefacts. Dit is het blog van een verzamelaar van oude onderdelen etc uit het Apollo-programma. Met foto's en beschrijvingen, weetjes en veel links naar andere Apollo-gerelateerde smullerijen.

Nog een interessant plekkie: History of computing in USA Space Program.
Reblog this post [with Zemanta]

Aurale tijdreis, veertig jaar terug


Bijzonder cool: Op de NASA-website wordt nu al een tijdje gewerkt aan een soort archief van de Apollo-missies, met steeds een nieuw hoofdstuk op de 40 jarige verjaar-datum van de missies. Extra cool is dat door dat jubileum allerelei moois extra uit de archieven wordt gediept. Zo had ik het al over de fantastische data-base met alle ground-space communicaties (transcripties) van de missies, alle films uit de Hasselblad-camera's die de Astronauten voortdurend gebruikten (inclusief de mislukte: ALLE foto's dus !), plus nog een hele hoop van de voorbereidingen, persfoto's etc.
Een oplettend lezertje gaf me een mooie tip over nog meer moois: Er blijkt tijdens de missies ook in de tijden van radiostilte wél opgenomen in de cockpit. En van die opnames hebben ze nu dus stukken vrijgegeven op de website, van de momenten rond de landing van Apollo 11 om precies te zijn:
Waaaauuuuuuwww... Hoe gaaf kan het worden ? Eehh.. nog gaver. Het is wat aan de late kant, maar je kunt nog inhaken: Sinds 16 Juli (anno Nu dus) wordt op internet dag en nacht ALLE audio van de hele missie weergegeven -ofwel gestreamd- op exact de zelfde tijd van veertig jaar geleden. Nonstop dus, de hele missie van lancering tot splashdown... Ik heb het net aangezet, en al hoor ik nu alleen een brom met veel ruis, het is alsof ik terug kan luisteren in de tijd, übercool, zou ik zeggen.
Reken maar dat ik m'n PC niet meer uitzet tot 24 juli, de landing op Aarde... Als ik me niet vergis betekent het dat maandag-nacht de landing op de Maan is. Oh boy oh boy oh boy, Lang Leve NASA, en nog vele jaren ! En duizend dank, lief lezertje, want al bezoek ik de NASA-site zeer regelmatig, dit had ik niet ontdekt...
Op moment dat ikdit typ zitten we pas 19 uur in de missie, dus er valt nog heeeel wat moois te horen komende dagen en nachten...

Foto's van: http://www.apolloarchive.com/apollo_gallery.html

donderdag 16 juli 2009

geschiedenis begon 20 jaar geleden...

http://starcasm.net/archives/8294

artikel met de opname van de PEPSI-commercial die zo horribly mis ging, zijn haar in de fik zette en alleggedly het begin van zijn Demerol-verslaving was.   Naast de bewuste opname (eerste video op de pagina) verder ook de uiteindelijke commercial en nog een andere Jackson/PEPSI-ad.
  Is niet mis wat daar gebeurd; wat een prutswerk !   Jackson op het hoogtepunt van een in feite net opbloeiende carriere...   tragisch.  

maandag 6 juli 2009

Me = Trekkie U2 ?

Goed artikel over de science of StarTrek.   Als een voorproefje vast de conclusie:
So, the bottom line is: Star Trek science is an entertaining combination of real science, imaginary science gathered from lots of earlier stories, and stuff the writers make up week-by-week to give each new episode novelty. The real science is an effort to be faithful to humanity's greatest achievements, and the fanciful science is the playing field for a game that expands the mind as it entertains. The Star Trek series are the only science fiction series crafted with such respect for real science and intelligent writing. That's why it's the only science fiction series that many scientists watch regularly . . . like me.

   Wist je dat Stephen Hawking ook een Trekkie is ?   Hij heeft zelfs mee gespeeld in een van de afleveringen van Next Generation...

zondag 5 juli 2009

Geschiedenis revisited
NU op NASA-TV

Ik kan eindeloos smullen van die NASA-films uit jaren 60-70, onderkoeld jubelend over hoe knap we zijn dat we binnekort op de Maan gaan landen, of het net gedaan hebben. Je kunt heel wat van die films dowloaden, op de NASA-site bekijken. Maar er zijn veel meer gemaakt dan je zo gauw kunt vinden.
Dit weekend is NASA-tv eindeloos veel van die films aan het uitzenden, afgewisseld met interviews anno-nu met de crews. In de loop van de dag gaan ze door het hele Apollo-programma heen; hier het programma voor de rest van vandaag:

10:30 a.m. - Apollo 8 Crew Remembers Historic Mission - 2008 Panel Discussion with Apollo 8 astronauts Frank Borman, Jim Lovell and Bill Anders moderated by Nick Clooney. Recorded at the Newseum in Washington DC on November 13, 2008 - HQ (Public and Media Channels)
11:32 a.m. - Apollo 9 - Space Duet of Spider and Gumdrop - HQ (Public and Media Channels)
1 p.m. - Apollo 10 - “To Sort Out the Unknowns” - HQ (Public and Media Channels)
1:30 p.m. - Apollo 10 40th Anniversary Event at the Newseum – An interview with Apollo 10 Astronaut Gene Cernan. Recorded 5/18/09 - HQ (Public and Media Channels)
2:30 p.m. - Apollo 13 - “Houston, We have a Problem” - HQ (Public and Media Channels)
3 p.m. - Apollo 14 Highlights - HQ (Public and Media Channels)
3:30 p.m. - Apollo 15 - In the Mountains of the Moon - HQ (Public and Media Channels)
4 p.m. - Apollo 16 "Nothing So Hidden" - HQ (Public and Media Channels)
4:30 p.m. - Apollo 17 30th Anniversary - An anniversary retrospective of the last human mission to the moon in December of 1972 – HQ (Public and Media Channels)
4:45 p.m. - Apollo 17 - “On the Shoulders of Giants” - HQ (Public and Media Channels)
7 p.m. - Apollo 11 - For All Mankind - A documentary of the Apollo 11 launch, lunar landing and exploration and return to earth which included a stay in quarantine - HQ (Public and Media Channels)
8 p.m. - Moonwalk One - NASA archival footage and reactions to the mission around the world - HQ (Public and Media Channels)

bedenk dat dit EDT is, dus tel 6 uur op bij de tijden, dan zie je dat op het moment dat ik dit schrijf zojuist de crew van Apollo 8 is aangeschoven. De supermannen van toen zijn nu fitte Opa's met mooie verhalen. ik ga snel verder kijken !


Oh ja, dit wil je niet in dat slappe 150 kbit/s van de NASA-tv homepage zien, dus voor een keer hier mijn geheime hogere-bitrate links (hoe hoger de bitrate, hoe scherper het beeld):

300 kpbs
»playlist.yahoo.com/makeplaylist.···=1369081

500 kpbs
»playlist.yahoo.com/makeplaylist.···=1368570

1200 kbps
»playlist.yahoo.com/makeplaylist.···=1368163

zaterdag 4 juli 2009

"...not my departement..'

When the first V-2 hit London von Braun remarked to his colleagues, "The rocket worked perfectly except for landing on the wrong planet."

tja.. "...und I'm learning Chinese..."

Heel uitgebreidde webstek over de A4/V2, met veel technische informatie en foto's, ook van de losse onderdelen.

vrijdag 3 juli 2009

"Not my departement"



Tom Lehrer heeft niet alleen een buitengewone fasciatie voor wetenschap: zie deze liedjes, gespeeld in een collegezaal vol studenten bij Irving "Kaps" Kaplansky's 80th Birthday Celebration on March 19, 1997 at the Mathematical Sciences Research Institute (MSRI) in Berkeley:



Lees het Wikipedia-artikel dat schuil gaat achter de klik op de naam hierboven, en ontdek niet alleen dat Lehrer inderdaad vooral Leraar was: Een Doctorate of mathematics in Harvard, jaren als professor op Berkeley, en zelfs een aantal jaren werk aan research voor de bom in Los Alamos !
Zijn liedjes hebben inderdaad iets mathematisch in zich, al is het allen al de manier waarop de woorden rollen, pure trigonometrische geometrie...
en hier dan: de complete periodieke tabel der elementen in een liedje; of is het articulatie
-gymnastiek ?

En nog iets: zijn eerste elpee was door hemzelf in eigen beheer geproduceerd en uitgegeven: hij verkocht ze op de campus voor $3, en zo begon een legende. Ver vooruit in de tijd, die man...

donderdag 2 juli 2009

leuk genoeg

Toch eigenlijk ook wel erg geinig, om één keer te zien (was een doorklik-link na de Hitler-Rap hieronder)
En deze dan, idem; vooral qua tekenfilm wel erg geslaagd... Go Blondie !

De Hemel krijgt steeds meer Goede TV...




Ook al niet meer...

Good Cop, Best Cop.


Zou Michael Douglas ooit beroemd zijn geworden als Karl Malden er niet was geweest ? Ik betwijfel het eerlijk gezegd. het beeld van MD werd in de '70s in onze hersens gegrift door één ding: het feit dat hij de knappe jonnge 'muscle'-cop was aan de zijde van door de wol geverfde supercop Malden.

97 trotse jaren mocht de goede man beleven, aan de zijde van de Vrouw die hij op de toneel-academie ontmoette. veel beter kan het niet, toch ? Enkele mijlpalen: Screen Actors Guild's lifetime achievement, Oscar voor Streecar named Desire, 3 Emmy nominatiess voor Streets of San Francisco, Een Emmy voor ...